Те ще произвеждат ток колкото средно голяма електроцентрала Изграждане на огромни

...
Те ще произвеждат ток колкото средно голяма електроцентрала Изграждане на огромни
Коментари Харесай

ЕС ще изгражда слънчеви ферми в Космоса за добив на енергия

Те ще създават ток колкото средно огромна електроцентрала
Изграждане на големи слънчеви ферми в Космоса за рандеман и предаване на сила на Земята. Това е новата упоритост на Европейски Съюз, показана от Европейската галактическа организация (ЕКА). Идеята се състои в основаването в орбита – на 36  хиляди км от Земята, на комплекси от слънчеви акумулатори, всеки от които ще създава ток колкото приблизително огромна електроцентрала. Макар други галактически организации и някои частни организации към този момент да са представяли сходни хрумвания, планът “Соларис ” е предназначен да заложи практическите основи на система за произвеждане на възобновима сила в Космоса, разкриват западни медии.

Програмата се очакваше да бъде разисквана по време на съвета на Европейската галактическа организация, който се събира един път на 3 години и се състоя във вторник и сряда в Париж. Той трябваше също по този начин да реши и какъв бюджет ще бъде отдаден на дръзкия проект. В съвета заседават министрите, натоварени с проблемите на галактическото пространство, на 22-те държави-членки на организацията.

Слънчевата сила от Космоса може да изиграе голяма роля за компенсирането на дефицита на енергийни източници в бъдеще, уверен е шефът на ЕКА Йозеф Ашбахер.

“Налага се да преминем към въглеродно неутрална икономика

и затова да променим метода на произвеждане на сила, като понижим доста % на изкопаемите горива. Ако това може да стане с помощта на Космоса – към момента сме на стадия “ако ”, ще реализираме нещо прелестно, тъй като то ще реши доста проблеми ”, споделя той.

В Космоса силата от слънцето може да се добива доста по-ефективно, тъй като там няма периодично повтаряне на денонощно, няма облаци и лъчите му не се разсейват от атмосферата. Намерението е от десетилетия, само че реализацията постоянно е изглеждала комплицирана и скъпа. Днес обаче мнозина считат, че обстановката се е трансформирала доста. В повратен миг за това се трансформира сериозното намаляване на разноските за галактически изстрелвания с помощта на многократните ракети и нововъведенията, направени от частния галактически бранш. Бяха реализирани триумфи в роботизираното строителство на обекти в орбита и бяха създадени нови технологии за безкабелно предаване на сила от Космоса към Земята.

Като първи стадий ЕКА събира средства за изследователската стратегия “Соларис ”, чиято цел е да се обясни дали тези нови разработки са създали слънчевата енергетика задоволително надеждна и евтина.

“Слънчевата галактическа енергетика към този момент не е научна фантастика – споделя лекар Санджай Вижендран, който управлява самодейността. – Потенциал има, само че преди да опитаме да построим нещо в Космоса, би трябвало да разберем по какъв начин да го създадем от технологическа позиция. ” Основната задача на програмата е да обясни по какъв начин може слънчевата сила от Космоса да се предава към земната електрическа мрежа. Това ще става безпроводно посредством потреблението на микровълнови лъчи, а приемници на Земята ще ги трансформират в ток

Предаването на гигавати сила на хиляди километри разстояние ще е огромно предизвикателство, само че съгласно инженери това може да бъде реализирано последователно.

Според експертите спътниците с фотоволтаичните пана би трябвало да са дълги към 1,7 км, което надвишава над 2 пъти размера на най-дългата висока постройка в света и е в пъти повече от най-голямата за момента галактическа структура – Международната галактическа станция, която е с дължина от 110 м.

Съединени американски щати, Китай и Япония също се включват в конкуренцията за създаването на галактическата слънчева енергетика и в скоро се чака също да разгласят своите планове. Всъщност се счита, че Пекин има намерение да показа своята пробна галактическа слънчева централа през 2028 година

Във Англия пък е основана компанията “Спейс солар ”, която дава обещание до 6 година да показва кардиналната опция за рандеман на сила от Космоса, а до 9 година да стартира и употреба. Според Лондон до 2040 година може да се сътвори сателит, който да създава електрическа енергия колкото елементарна електроцентрала – към 2 гигавата (2000 мегавата).

Ситуацията припомня американската лунна стратегия, стартирана от президента Кенеди през 1961 година, и за нашето потомство електричеството от Космоса да е еквивалентът на полета до Луната, счита той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР